Різдво перед Новим роком… так було завжди?

Різдво перед Новим роком… так було завжди і в українців теж. Але потім пішло щось не так. Держава перейшла на новий календар ще з 1918 року. Але біда була в тому, що календар називався григоріанським – іменем папи римського з XVI сторіччя, який запровадив реформу. Православні в астрономічно точнішому календарі найшли єресь – не так вираховувалась Пасха, ніби хтось знав точну дату.

З того часу в українців пішло як не в людей (фраза яку пам’ятаю з дитинства, коли щось робив чи робилося не так). Новий рік за новим календарем, Різдво за старим. А потім ще Новий рік за старим. З цього року у нас додалася ще одна унікальність – два офіційні Різдва…

Звичайно, можна продовжити давню безтолкову суперечку, а можна і по доброму: спочатку святкувати Різдво з усім світом, а потім ще раз з ближчими сусідами росіянами, білорусами і молдаванами. Їм теж релігія не дозволяє звільнитися з роздвоєння на церковний календар і щоденний.

Останні дванадцять років ми в Церкві вирішили святкувати Різдво з усім світом а тоді ще раз. Для багатьох родин за скільки років перша дата уже стала “нашою”. А ще ніколи не буде забагато проголосити суть і причину Ісусового народження: “Він прийшов із небес, щоб спасти люд свій весь” співаємо в одній з найстаріших колядок, точно повторюючи слова Ангела до Йосипа — Марія мала народити Божого Сина “бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів” (Мт. 1:21).

Спасіння ми потребуємо усі — за минулі роки людина не стала кращою. Як і у час до приходу Ісуса, людина не здібна справитися зі своїм егоїзмом і непрощенням, невір’ям і непослухом. Нам потрібна допомога і близькість з Творцем, Який знає нас з середини. Тому, коли засяяла віфлеємська зірка, то в світ з народженням Божого Сина народилася надія — жити інакше можливо.

Маємо чого радіти — віра в народженого Спасителя звільнює і споряджує на життя в любові, радості, мирі і надії.

А народження Христа — це свято всесвітньої радості, бо Ісус, відвічний Бог, став людиною, щоби вказати своєму творінню шлях до дому, до Отця, одне до одного і до самих себе.

Христос народився! Славімо Христа!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *