ЯК МОЛИТИСЯ ПРО ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ?

Вже декілька разів намагався помолитися про ситуацію з УПЦ. Не йде з очей і голови очевидний глибинний конфлікт, але і не йде молитва. Не розумію на чому зосередитись.

З одного боку чітко розумію, що будь які рухи держави проти одної конфесії можуть зачепити релігійні свободи й інших конфесій. А ще я чітко розумію, що те, що «вилазить» очевидно зневажає Христове Тіло, тому молитись точно треба.

З іншого боку очевидно, що пряма чи опосередкована проросійська позиція прихильників тої конфесії на десятий рік війни, як ми бачимо масова, не залежно від регіону України.

Багаторічне спостереження переферичним зором привело до висновку, що коли розвалився срср то УПЦ зберегли не просто конфесійну єдність з РПЦ, а й духовну та ідейну єдність, яка зробила УПЦ ідейним носієм постулатів «русского міра».

Війна викрила глибинну демонічну природу ідей «русского міра», які привели до того, що РПЦ благословило владу росії на загабарбницьку війну. І не лише, це також створило ідеологічне підгрунття як всього нападу, так і російської всенародної ненависті до України і українців.

Ще з іншого боку, знаючи історію і філософію православних церковно-державних стосунків, розумію, що вони, не можуть бути по справжньому відокремленими від держави, навіть секулярної. І тут вони не відокремлені від держави, тільки в цьому випадку — кремлівської, що, на щастя, війна викрила.

Думав молитись про мудрість для очільників — так, там не дурні, куди мені. Думав молитись про розв’язку мирну — так вони ж ідеологічно не готові до розриву з рускомірною ідеологією у своїй великій частині.

Може молитись, щоб їхній розкол був мирний — проукраїнська УПЦ стала автокефальною насправді (я не про юридичне словоблудіє про незалежність), відокремившись свідомо від МП УПЦ.

А ще хочеться молитися, щоб священство ПЦУ звільнювалося від успадкованої спадщини РПЦ у методах і стилях служіння (що доволі часто спостерігається).

Подай, Господи Ісусе, православним християнам зректися політичних російських ідей і методів служіння в користь сповідування і проповідування українцям Ісуса Воскреслого, надихаючи українців на глибше богошукання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *