Чому «Трійця» свято?

Трійця – це загальна теологічна назва дня, коли на апостолів було зіслано від Отця за обітницею Ісуса Святий Дух. Така назва відобразила завершене видиме об’явлення Триєдиного Бога. Задум Отця, замісницька смерть Сина та життя, яке породжує Дух власне і творять християнську Церкву. Кожна людина через віру в Ісуса та відродження Духом тепер стає співпричетною до Бога. 

Точніша назва до події, яка сталася на 10-тий день після того, як вознісся Ісус — Зшестя Духа Святого на Ісусових учнів. 

  • Важливо що Той, завдяки Котрого дихає кожна людська істота (бо саме Духа вдихнув Бог, щоб сотворене з пороху стало особистістю), прийшов щоб пересотворити людину. 
  • Через бунт проти Творця людина вбила в собі ту частину Божого Духа, яка робила її повноцінним образом Божим, з’єднуючи її з Творцем. 
  • Важливість приходу Ісуса в тому, щоб допомогти нам віднайти свою дорогу до Бога, отримавши прощення власного повстання проти Творця і всіх інших гріхів з ним пов’язаних. 
  • Тепер кожен, хто вірував в Бога як це відкрив Ісус, зазнавав невидимої зміни – Дух Божий оселившись в людині, перетворював її на Божий храм. Вперше це сталося в Єрусалимі з Ісусовими учнями того пам’ятного дня, на юдейське свято П’ятидесятниці (ще одна назва свята). 
  • З того часу кожна людина, яка в пошуку сенсу і Бога приходила до віри у Спасителя Ісуса, її сповював Бог Дух. 

Внесок Духа в людську особистість вражаючий. 

  • Дух не подавлює особу, без санкції і дозволу розуму Дух не почне діяти в людині. 
  • Людина яка віруючи Ісусу дозволяє Духу наповнити її зазнає трансформації, яка зачіпає зміни в характері, цінностях і мисленні. 
  • Дух, який замешкує в християнині не стає диктатором, але натхненником – Дух відкриває розум розуміти Біблію, Дух поміщає людину в спільноту, Він дає сили до подолання руйнівного егоїзму і тому відновлюються поруйновані стосунки в сім’ї, примиряються давні вороги. 
  • Ті ж, хто відкрив для себе вражаючу силу Бога Духа живе натхненно, він доєднаний до нескінченного джерела сили, енергії, віри, любові. Він любить інших, приймає себе, терпимий до недоліків ближніх і критичний до власних. Він зазнає оновлення і стає учасником пожиттєвої трансформації.
  • Людина може іґнорувати, зневажати, гасити натхнення Духа. Тому християнська церква наповнена сьогодні як і у всі часи егоїстичними, владо-славо-любними пасторами і єпископами, негідними по життю і цінностях християнами. Тихе і лагідне натхнення Духа легко заглушується звичайним шумом і щоденною суєтою, власними звичками і загальноприйнятими традиціями. Ніщо так не гасить дію Духа як повторююча неслухняність Божому Слову.
  • Апостол переконує нас “жити духом” (Гал. 5:16, 18). Гельмут Тіліке описував це як буквально поміщення себе на “дорогу” Духа. Святе Письмо вказує принаймні на чотири такі очевидні “коридори”, де Дух особливо активний: Писання (2Пт.1:20-21), молитва (Рим. 8:26-27), служіння одне одному (1 Кор. 12:7), служіння в любові і проповіді приреченому світу (Дії 1:8).

Дякую Тобі Господи Боже за любов до людини і невпинну працю щоби нас, блудних дочок і синів повернути додому. Дякую Тобі Господи Ісусе за самозречення — на хресті Твоя смерть була і за мої гріхи і провини. Дякую Тобі Господь Дух за невпинну працю оновлення, яку Ти здійснюєш у громаді Ісусових учнів. Дякую тобі Триєдиний Бог що утримуєш всесвіт Своєю добрістю і милістю. 

 

Уривки писання для розмірковування:

«Дух Божий творив мене, і подув Всесильного мене оживлює.» (Йов 33:4)

«А Утішитель — Дух Святий, Якого Отець пошле в Моє Ім’я, Той вас навчить усього і пригадає вам усе, що Я вам говорив.» Івана 14:26

«Адже Бог не дав нам духа страху, але духа сили, любові й розсудливості.» 2 Тимофія 1:7

«Хіба ви не знаєте, що ваші тіла — це храм Святого Духа, Який є у вас і Якого ви маєте від Бога, і що ви не належите самим собі?» 1 Коринтян 6:19

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *