МАРІЯ: ТАКА ЯК УСІ, УНІКАЛЬНА

Благовіщення
Благовіщення

Наш час знає небагато насправді знаменитих жінок. Першими хто приходить на пам’ять – мати Тереза, принцеса Діана, Маргарет Тетчер. Але промине ще декілька десятиліть і згасне пам’ять й про них. В історії людства є жінка, яка задля своєї відомості не зробила нічого, але здається що немає людини, яка б принаймні не чула імені Марія, Божа мати, Діва Марія і ще десяток інших імен, які вказують на жінку, яка стала земною мамою для Сина Божого і Спасителя Ісуса.

Але чому автори новозаповітніх послань не називають її імені?

Як настало ж виповнення часу, Бог послав Свого Сина, що родився від жони… Гал. 4:4

Слово сталося тілом… Ів. 1:14

І це мовчання значущепогляди Павла і Івана спрямовані не на неї, а на Того, хто лежав в її лоні.

Саме Він є світло для світу, і то таке потужне, що затьмарює усе, що потрапляє в радіус його дії.

Автори чотирьох Євангелій не подають нам біографії Марії; не існує жодного описання її зовнішності; нам не відомий насправді її глибокий душевний образ. Євангелія обмежується скупими рядками про її особу та оточення.

І все ж стверджую, що Марія – то не просто найзнаменитіша з відомих історії жінок. Лише її Писання називає благословенною[i], а народи будуть називати її блаженною[ii] (найщасливішою).

Переконаний, називати Марію блаженною буде кожна побожна людина, яка через скупі євангельські оповіді дотикнеться до глибокої віри, якою пронизане усе відоме нам життя Ісусової матері. А доткнувшись буде вчитися від неї, щоб наслідувати її віру, як це роблю я.

Пропоную чотири уроки віри з життя Марії (це для мене поки чотири, уроків більше), кожен з яких веде до глибшого пізнання Бога та посвяченішої віри.

Перший урок віри – ПОСЛУХ

… бо в Бога благодать ти знайшла! (1:30)

Святе Писання не подібне на жодну нашу книгу чи статтю про наших мужніх, найсильніших, вольових і неповторних героїв. Жодного слова, яке б описувало і возвеличувало старання та благочестя Марії, її надістотну побожність та релігійну недосяжність, жодного слова про ексклюзивне виховання та навчання майбутньої матері Божої. Жодного слова приниження та недооцінки особистої побожності – Марія була благочестива та вірна Богові дівчина! Але це була проста дівчина, одна з сотень (а той тисяч) побожних в Юдеї дівчат. Слово Ангола одразу розставляє все на свої місця – єдине, що гідне хвали – вільна, безпричинна Божа милість, благодать. Це Він обирає, Він підносить, доручає, возвеличує.

Чому Божий вибір впав на, здавалося б, нічим не видатну дівчина з Назарету? Наші очі спрямовані вгору, до великого, потужного, сильного, знаменитого, багатого, славного. Очі Бога завжди скеровані додолу, до упокореного, вбого, непримітного.

Дивіться бо, браття, на ваших покликаних, що небагато-хто мудрі за тілом, небагато-хто сильні, небагато-хто шляхетні. Але Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і немічне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильне, і простих світу, і погорджених, і незначних вибрав Бог, щоб значне знівечити, так щоб не хвалилося перед Богом жадне тіло. І Кор.1,26-29.

У вибрані вбогої, смиренної дівчини-служанки з Назарету матір’ю Господа особливо яскраво видно ось цей базовий закон, принцип божественного керування та дії.

З вражаючою ясність підтверджує вибрання Марії один з ключових текстів Писання:

Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать. Як.4,6

Спостерігаючи вибрання та покликання виборі Марії бачимо добру звістка для нас – Бог іде до мене і до тебе; Він знаходить мене і тебе посеред щоденщини і кличе стати Його співробітниками у Його царстві.

А Марія озвалась до Ангола: Як же станеться це, коли мужа не знаю? Лук. 1,34

У питанні Марії чується не стільки тривожний сумнів, який хотів би опертися на якийсь знак, як це було з Захарієм, батьком Івана Хрестителя – скоріше здивування – а як? Це немов бажання мати ясне керівництво про те, що робити далі. Це очевидно з відповіді Гавриїла, який відкрив Марії шлях:

І Ангол промовив у відповідь їй: Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий! А ото твоя родичка Єлисавета і вона зачала в своїй старості сина, і оце шостий місяць для неї, яку звуть неплідною. Лук. 1,35

Чи розповіла Марія Йосипу про розмову з Анголом? Ні, жодним чином! Навіть близькій людині не завжди можна довірити особливу Божу місію. Але і не можливо утримати в собі таку-у-у-у-у новину. Це неабиякий тягар – ти знаєш, як і коли спасеться увесь світ, і не має того, хто б тебе зрозумів.

(Хтось сказав, що жінки вміють зберігати таємниці – тільки колективно:).

Вона зробила найправильніше – пішла до родички, людини з досвідом, благочестивої Єлизавети. Тим більше сам Ангол немов би підштовхнув її до цієї подорожі (Лук. 1,36).

Одразу після розмови з Анголом, Марія пішла і пережила ще одну особливу Божу ласку – коли Бог щось відкриває, до чогось закликає чи дає місію особисто тобі – Він неодмінно посилає підтвердження часом з найнеочікуванішої сторони – Ангольські слова підтверджує жінка, земна уже істота.

…І Єлисавета наповнилась Духом Святим, і скрикнула голосом гучним, та й прорекла: Благословенна Ти між жонами, і благословенний Плід утроби твоєї! І звідкіля мені це, що до мене прийшла мати мого Господа? … Блаженна ж та, що повірила, бо сповниться проречене їй від Господа! Лк. 1,41-45

Я захоплююся вірою Марії, яка виявилася у покорі, у послусі. Її чекало славне і нелегке майбутнє. Її місія, як і служіння Божих посланців це не лише слава. На початку все виглядало дуже сумнівно й нечисто – фактично Марія погодилася накликати на себе підозри щодо своєї цноти як зі сторони людей так і зі сторони майбутнього чоловіка.

Бути Божим вибранцем це і блаженство, радість але й водночас хрест, біль, страждання. Бо Божа благодать не означає звільнення від усіх труднощів і переживань – Божа благодать це сила для їх перемоги!

Другий урок віри – прославлення

Переживання чи досвід Божої благодаті, розуміння наскільки це незаслужено веде до глибокого упокорення. Але на цьому не зупиняється – починається захоплення Богом!!!

Хоча ми і не знаємо про внутрішній стан Марії, про підготовку до величної й унікальної місії ось ця величальна пісня що вирвалася з її уст у момент щирої радості – це вияв її преклоніння перед Богом, її захоплення Всевишнім. Ця величальна пісня свідкує нам про любов Марії до Слова, яке глибоко проникнуло у все її єство. Так, Марія заглиблювалась у Писання, але більше того, вона знала чимало його уривків напам’ять. У її молитві-поклонінні можна знайти вирази із книги псалмів. Крім того, слова цієї пісні нагадують нам пісню Анни ( І Самуїла 2:2 і далі). Благословенна діва дуже багато чого пам’ятала з Писання, і це очевидно. Вона знала Старий Завіт. І тому коли її вуста почали говорити від надлишку серця, вона дала волю своїм почуттям, виразивши їх біблійною мовою. Будучи натхненною Духом Святим у своїй хвалі, вона вибирала слова, які до неї вже були освячені і використані Духом Святим.

Вона славить Бога бо знає Його милість, вона упокорюється, вона дякує, вона висловлює беззастережну віру Божим обітницям. Більше цього – Марія належить до тих не багатьох, які з глибини серця очікували втіху для Ізраїлю – Месію.

Ця пісня хвали є найвідомішим після «Отче наш» уривком Нового Заповіту, який вивчають напам’ять. Вона ж водночас є школою молитви щонайменше на три уроки:

* вартує намагатися щодня читати Писання;

* вартує вивчати його досліджуючи, роздумуючи над ним, поки воно не вселиться у вас рясно (Кол. 3:16). Або як це згодом Лука сформулює про Марію: почуте значиме слово про Ісуса вона «зберігала оці всі слова в своїм серці» Луки 2, 18 і 51;

* особливо докладайте зусиль, щоб вивчити ті частини Біблії, які передають досвід святих минулого, (наприклад, як книга псалмів). Щораз, коли ви будете спілкуватися з Богом, ви будете одержувати від цього користь. Вивчення уривків Біблії напам’ять допоможе вам знайти кращі й влучніші слова для вираження своїх бажань і подяки. А такого знання Писання неможливо досягти, якщо ви не будете щодня вивчати його. І час, проведений у дослідженні Біблії, ніколи не стане змарнованим часом. Потім ваша старанність принесе плоди.


[i] Євангеліє від Луки 1,28

[ii] Євангеліє від Луки 1,48

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *