Ключник раю – таємний агент пекла?

Апостоли Петро і Павло18 І кажу Я тобі, що ти скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її. 19 І ключі тобі дам від Царства Небесного, і що на землі ти зв’яжеш, те зв’язане буде на небі, а що на землі ти розв’яжеш, те розв’язане буде на небі! 20 Тоді наказав Своїм учням, щоб нікому не казали, що Він Христос. 21 Із того часу Ісус став виказувати Своїм учням, що Він мусить іти до Єрусалиму, і постраждати багато від старших, і первосвящеників, і книжників, і вбитому бути, і воскреснути третього дня. 22 І, набік відвівши Його, Петро став Йому докоряти й казати: Змилуйся, Господи, такого Тобі хай не буде! 23 А Він обернувся й промовив Петрові: Відступися від Мене, сатано, ти спокуса Мені, бо думаєш не про Боже, а про людське! Матвія 16,18-23.


І перше ні і друге ні. Сусідство цих двох подій –  прозріння\відкриття Петру сутності Ісуса і його «турбота» за Ісусв – виявляє серйозну проблему католицьких екзегетів і теологів, що приписують Петру ключі від раю. Свідоцтво – історія церкви. Взявши на себе місію “пропуску” в рай єпископи а згодом папи римські стояли на службі пекла знищуючи руками влади, руками армій, руками інквізиції не лише людей заблудлих у вірі (що за вченням Ісуса жодним чином не є справою церкви – див. Матвія 13,24-29: притча про кукіль), але й правдивих, глибоко відданих Богові людей, які за свою віру в Ісуса навіть на смерть були готові. Згадаймо найвідоміші жертви – людей віри Джона Вікліфа та Яна Гуса, вчені Джордано Бруно та Галілер Галілей, згадаймо цілі групи і поселення – донатистів у Північній Африці та альбігойців на Півдні Франції (хоч вчення останніх і було частково єретичним).
Як не важко людині релігійній з владою стати агентом сатани, вважаючи себе слугою Христа.
Ні, не Петро (чи церква) пропускає людей до раю – але тоді, коли людина схиляєься перед Ісусом сповідаючи свою вину і ВИЗНАЄ ЙОГО СВОЇМ ВОЛОДАРЕМ І СПАСИТЕЛЕМ – це є пропуск в рай.
Так само Петро не є служителем сатани, але виявляючи турботу немов би про Боже, ми можемо принести своє, людське, егоїстичне, не розуміючи всього.
Врятуй нас Господи Ісусе чи то від зверхності, чи гордості, чи самовпевненості, і дай лише Тебе слухатися і Тобі єдиному покорятися. Ти Господь всього і наш Володар. І коли відвідають нас думки сатанинські застережи нас Словом Своїм. Амінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *