ПРИЙТИ В СВЯТЕ СВЯТИХ.  Євреям 10:19-25

Євреям 10:19-25

Отож, браття, ми маємо відвагу входити до святині кров’ю Ісусовою,  новою й живою дорогою, яку нам обновив Він через завісу, цебто через тіло Своє, маємо й Великого Священика над домом Божим, то приступімо з щирим серцем, у повноті віри, окропивши серця від сумління лукавого та обмивши тіла чистою водою! Тримаймо непохитне визнання надії, вірний бо Той, Хто обіцяв. І уважаймо один за одним для заохоти до любови й до добрих учинків. Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких, але заохочуймося, і тим більше, скільки більше ви бачите, що зближається день той.

Чому автор веде нас у Святе Святих?

  • Адже це місце Божого помешкання і є зустріччю з Самим Ягве віч-на-віч
  • Адже це місце очищення і заступництва
  • А ще це місце недоступне не те що для вибраного народу попереднього заповіту – але й для священників і навіть сам первосвященик мав право на одноразовий візит у році.

Автор підводить та заохочує  увійти у Святе святих. Це духовний досвід і справжня подорож. Тому автор вказує…

… на відвагу яка з’являється в мені через прийняття жертви Ісуса. Знак крові Ісуса на мені, це пропуск;

… на нову дорогу (або ж наново відкриту). Ця дорога вільна від перешкод та є уособлена і особистісна – і знову це пов’язане, як очевидно, зі смертю Ісуса (пригадується розірвана завіса у мить Ісусової смерті);

… на Великого Священика – ймовірно вказуючи на посередницьку місію Господа Ісуса.

Автор веде мене у Святилище, до Святого Святих вказуючи на те, що змінилися правила доступу і обмеження. Це місце відкрите, але воно для людини…

  • віри: вона робить видимим і важливим саме Святилище;
  • покаяння: воно робить докорінну ревізію совісті та свідомості;
  • хрещення: воно виказує незворотну присвяту кожного, хто свідомо входить у Божу пристність.

«Приступімо з щирим серцем» тепер означає

  • що у Христі Ісусі Бог Отець чекає зустрічі віч-на-віч зі своїм творивом;
  • що подібні зустрічі я потребую щоб живилася моя надія через свідомість вірності Бога;
  • що священиком є кожен, хто має справу з Ісусом.

Посередницька місія

Наближений до царя виконує царські доручення. Священик, що стоїть перед Божим лицем, долучений до посередницького і заступницького служіння:

  • я переймаюся долею і духовним здоров’ям тих, хто прийшли після мене, або ж хто заблукав;
  • допомагаю формувати духовно здорові спільноти, які об’єднують тих, хто шукає Бога;
  • і щоб хто не робив, я продовджую практично любити людину, бо люблю її Творця, допомагаючи у цьому іншим.

Три висновки, або чому автор веде мене у Святе Святих?

  1. Щоби нагадати, що усім я завдячую Ісусові – лише Він пересотворив мене до життя.
  2. Щоб запросити щоденно йти у Святе Святих – там, де живе Отець, куди дорога прокладена Ісусом.
  3. Щоб заохотити не бути байдужим і пам’ятати, що дорога до\за Богом завжди повна іншими людьми. Я бачу тих, хто раніше йшов, а тепер відстав чи заблудився – про них моя молитва, турбота, розмова. Щоб нагадати – Ісус живий і Він любить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *