МАНДРІВКА КРАЇНОЮ БІБЛІЇ. ДОРОЖНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

Понеділок, день другий. Єрусалим.

Сьогодні важко зробити репортаж – ми мандрували Єрусалимом по місцях обов’язкової програми.
20131104-235506.jpg Посилюється враження, що у Єрусалимі зустрічається увесь світ. Найбільше американців, потім по частоті йдуть китайці та росіяни, багато корейців, бразильців, німців, британців і всіх різних європейців, також японці, перуанці, чилійці, африканців було з декілька країн – Гана, ПАР та Алжир, аргентинці, італійці, іспанці і мексіканці. А ще багато таких народів, яких я ні по вигляду ні по прапорцеві ідентифікувати не зміг. І треба визнати, що всі вони тут не через Мойсея (юдаїзм) і не через Мухамеда (мусульманство), але виключно через Ісуса. Він – став Спасителем кожного народу, племені і нації і в ньому ми всі об’єднані. Тому Земля Біблії є приваблива для всесвітньої християнської родини насамперед як Земля Ісуса.

20131105-000108.jpg До речі, варто налаштуватися щоб не зазнати розчарування через шалену всепроникнену комерціалізацію усього і неймовірний коловорот марноти. Хто любить спокій і шукає так званого ‘благоговіння’ – йому не сюди. А ще нудно буде тим, хто не читав і не вивчав Біблію. Ізраїль тим більше цікавий, чим більше людина знає Писання Старого і Нового Заповіту. Тут візуалізується географія, оживає історія.
Слухав уважно нашого гіда Аркадія. Його оповіді виявляють наскільки тут тісно переплетена історія і легенда. Часто здається їх не можливо взагалі розділити. Варто сказати, що це ще одна реальність, з якою потрібно змиритися. Не варто дискутувати і сперечатися, але й не варто спішити приймати все сказане.

20131104-235726.jpg Коли ми прийшли до Гетсиманського саду (вісім оливкових дерев – окремі справляють враження дуже старих), то наш гід сказав: дехто вірить що ці дерева сучасники Ісуса – хай буде йому так, хтось вважає що це не можливо щоб дерева прожили дві тисячі років – і це правда. Але оскільки оливкове дерево розмножується молодими відростками від старого дерева, то всеодно сад причетний до часів Ісуса. І це так, бо за два тисячоліття ні оливкове дерево ні гора не змінилися як такі.

20131104-235952.jpg
Цікава задумка вікон у католицькій церкві біля Гетсиманії – вони створюють у приміщенні відчуття мороку і своєрідної темряви. Це задум архітектора щоб передати глибину душевного сум’яття та надстрашної боротьби Ісуса в Його молитві про чашу.
…Мабуть це моє приватне: мені найважче прийняти існуючий комплекс храму Гроба Господнього, де проголошені Голгофа і гробниця Ісуса. Це місце “знайдене” мамою християнізатора імперії Костянтина Великого десь в середині четвертого сторіччя. А з текстів мужів апостольських нам відоме гостре несприйняття ранньою Церквою відзначення і вшанування місць пов’язаних з життям та смертю Ісуса. Тому то місце легенди, яке нажаль не дає і приблизної уяви про євангельську історію. А ще це місце, де бурно розквітло і панує всепоглинаючи християнізрване народне поганьство.
Новоприбулим паломникам (чи туристам) взагалі варто звикнути до думки, що у Єрусалимі дуже багато пам’яток умовні і приблизні.

20131105-000501.jpg А ось цей вираз хочу запам’ятати: “Ата-амарта” – по єврейськи “Ти сказав” що означає “Так”. Коли майстер сьогодні називає тобі ціну то, погоджуючись, у відповідь ти кажеш Ата-амарта, дослівно ТИ СКАЗАВ, тобто ТАК – і він починає працювати. Відповівши Ата-амарта, Господь Ісус прискорив лицемірний суд, який мав рішення – убити, лишалося найти легітимні засвідчені докази. На питання первосвященника чи є Він Помазанцем і Сином Божим, Ісус сказав Так, Ти сказав, Ата-амарта. Докази з’явилися, потреба в інших відпала, бо “злочинець” сам визнав вину. Оглядаючися розуміємо що Ісусове признання Ата-амарта стала миттєвим вироком до Його швидкої смерті і нашим порятунком. Велично, що Господь Ісус є не лише Творцем, Володарем, Суддею та Паном всього. Він є і нашим Господом Спасителем. Його Так – це неймовірна ціна за наш порятунок.
Час подякувати. Ата-амарта.

20131105-000305.jpg

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *