МЕГА МІСТЕРІЯ

І Тимофія 3,16
І Тимофія 3,16

Мега містерія – саме такими грецькими словами описав апостол Павло велич таємниці Божого Сина і нашого Спасителя Ісуса Христа.


Безсумнівно, велика це таємниця благочестя: Хто в тілі з’явився, Той оправданий Духом, Анголам показався, проповіданий був між народами, увірувано в Нього в світі, Він у славі вознісся! І Тимофія 3,16

Бог помістився в тілі! Це нечувано і неможливо, а того я в це вірю, бо це Слово від Бога.

Через прийняття тіла, далі веде мову апостол божественна природа не втрачена. Вона проявилася і ствердилася у служінні і головне у воскресінні.

Ісус Спаситель представлений Анголам, як найвища особа у Всесвіті, як Той, чиє ім’я є найбільшим іменем у вселенній, через яке заблудла грішна людина може отримати прощення і порятунок. І став Ісус на нашій планеті проповіданим більше за будь-кого від жінки народженого. І прийшло до спасаючої віри в Ісуса незчисленні нами мільйони мільйонів людей.

«Він у славі вознісся». Коли перечитуємо у Дії Апостолів опис того, як відбулося вознесіння Ісуса, то вражає простота розповіді Луки: «як дивились вони, Він угору возноситись став, а хмара забрала Його сперед їхніх очей» (Дії 1,9). Це відбулося вочевидь, на очах апостолів. А чому не так як в Емаусі, коли Ісус раптом перестав бути видимим?

Вознесіння Ісуса відбулося саме таким способом, думаю тому,

  • щоб показати дорогу, якою підуть Його послідовники
  • щоб утвердити, підтримати надію що Він уже не пропадає, Він залишається, просто на відстані;
  • щоб закарбувати в уяві і свідомості, що Він там є
  • і що ми там маємо свого Представника і Заступника.

Це вражаюче – ми, кожна новонароджена від Духа через віру людина має там свого Адвоката. Оце так МЕГА МІСТЕРІЯ!

Ось чому Він кращий і неперевершений! ДОСКОНАЛИЙ. У Його розпорядженні міріади анголів яких Він непомітно про людське око посилає вірним своїм у кожну ним визначену ситуацію.

А похрещеним не свідомо українським язичникам (як перед тим декілька сторіч римським, грецьким і варварським) мало Його, Сина-Бога, Ісуса-Спасителя – їм подавай на підхват святих Петра і Миколая, Андрія і Павла, Марію і Анну – хай вони заступаються, бо раптом стали до свого воскресіння в тілі всезнаючими і всюдиприсутніми як Бог, враз померши повідкривали небесні адвокатські канцелярії і працюють не покладаючи рук, щосекунди опрацьовуючи мільйони прохань. Лише поганська свідомість свіжо похрещених могла таке придумати (бо Святе Писання і найменшого натяку на подібне не дає). Ці благочестиві чоловіки і жінки, включаючи дружину Йосипа, чекають у спокої воскресіння тіла і підхоплення усієї ЦЕРКВИ на зустріч Ісусу. Так цього вчить Писання. І в це можна вірити, бо то є достовірне Слово, записане під натхнення Духа Божого біблійними письменниками.

А Ісус тому так і вознісся, щоб ти і я могли знати і вірити що Він там, праворуч, біля серця Батька щоб піклуватися про своїх. Бо лише Йому, Одному Богові під силу така турбота, яка спроможна водночас охопити мільйони і мільярди віруючих вчора, в цю мить і аж доки Він прийде у славі!

Не спроста рання церква співала ці рядки знову і знову (ряд фахівців з Нового Заповіту вважає, що І Тим. 3,16 були піснею у ранній громаді).

Тож співаймо й ми, поки кожен на власний лад найпотужнішу істину усіх часів і народів – Той, хто в тілі з’явився, Той оправданий Духом, Анголам показався, проповіданий був між народами, увірувано в Нього в світі, Він у славі вознісся!

І це велика таємниця благочестя!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *